Oprez! Upozorenje članovima HGU-a Datum objave: 29.09.2021.

Oprez! Upozorenje članovima HGU-a

Ne potpisujte ugovore s diskografima gdje vi preuzimate obvezu reguliranja odnosa sa svim sudionicima na projektu!

U posljednje vrijeme se više izvođača javilo u HGU da im se pojasni “nova” odredba koju su neki izdavači ugradili u ponuđene diskografske ugovore.

Sporna odredba, u nekoj od inačica može glasiti:

“Umjetnik-izvođač (to ste vi) se obvezuje popisati sve gostujuće umjetnike-izvođače, kao i sve treće osobe koje su sudjelovale na snimci, te s njima sklopiti pisane sporazume iz kojih nedvojbeno proizlazi da isključivo Izdavač ima sva prava.”

Takvim odredbama diskograf / izdavač odmiče od sebe svoj osnovni posao koji je pretpostavka za obavljanje svih budućih radnji – a to je da on regulira odnose SA SVIM sudionicima na nekoj snimci. Pristankom na takvu odredbu i potpisom diskografskog ugovora s tom odredbom – Vi, postajete de facto diskograf, ali sva prava prepuštate Vašoj diskografskoj kući.

Vrlo često, diskografi nastoje svoju poziciju osnažiti i dodatnim odredbama (koje mogu glasiti na ovakav ili sličan način):

“Umjetnik-izvođač može angažirati treće osobe za snimanje audio i/ili video djela po osnovi ovog Ugovora (studijski ili gostujući glazbenici, producenti, aranžeri, redatelji, snimatelji i sl.). U tom slučaju Umjetnik-izvođač (to znači VI) se obvezuje sa svim angažiranim osobama zaključiti sporazum prema kojem se treća osoba odriče bilo kakvih potraživanja prema Izdavaču, kako s osnova izvođačkih prava, tako i s osnova naknade štete koja za tu osobu može nastupiti po osnovi takvog angažmana.”

Ovo je posebno opasna odredba jer Vi preuzimate ovdje obvezu da će se Vaši kolege, koji sudjeluju u kreiranju neke snimke – ODREĆI BILO KAKVIH POTRAŽIVANJA PREMA IZDAVAČU, pa tako i s osnova IZVOĐAČKIH PRAVA.

Vi NE MOŽETE unaprijed preuzeti takvu obvezu. Kao što NE SMIJETE niti unaprijed jamčiti da će se drugi glazbenici ODREĆI SVOJIH IZVOĐAČKIH PRAVA KOJA IM PRIPADAJU PO ZAKONU.

Potpisom ugovora s takvim i / ili sličnim odredbama možete sebi prouzročiti dugotrajne i za Vas neizvjesne sudske sporove gdje Vas mogu tužiti obje strane:

- Kolege izvođači, jer im diskografi Vašim potpisom ne isplaćuju njihove, zakonom utvrđene izvođačke naknade, a da sami nikakve ugovore s diskografima nemaju kao i

- Diskografi, ako isplate drugim sudionicima, izvođačke naknade. Potpisom ovoga Ugovora Vi ste se obvezali njima nadoknaditi te iznose, budući da niste ispunili ugovornu obvezu prema kojima niti jedan izvođač koji je sudjelovao na snimci neće imati nikakvih potraživanja, uključujući i njihova izvođačka prava.

Provedba ovakvih ugovora je vrlo diskutabilna.

Kao što je i sama zakonitost.

No, realna je situacija da sav novac od prometa snimkama koje su predmet ovakvih ugovora naplaćuje diskograf.

I on neće nikome, ukoliko su snimke stavljene u promet potpisom ovakvog ugovora, isplatiti njihova izvođačka prava.

Ukoliko se to i desi, Vi ste u realnoj opasnosti da morate diskografu nadoknaditi iznose koje će voljom diskografa ili sudskim presudama njima pripasti.

Svaki izvođač je individualni nositelj svojih izvođačkih prava. I svaki izvođač ima pravo njima raspolagati kako on želi. Stoga NEMOJTE PREUZIMATI I JAMČITI U TUĐE IME raspolaganje tuđim pravima. Reguliranje odnosa s izvođačima je dužnost DISKOGRAFA a nikako Vas, kao glazbenika izvođača.

S poštovanjem, Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije