Parlamentarno saslušanje streaming platformi Datum objave: 23.02.2021.

Parlamentarno saslušanje streaming platformi

Temeljem inicijative izvođača za pravednijom distribucijom sredstava, danas u Londonu počinje parlamentarno saslušanje streaming platformi.

Ispred Odbora za digitaliju, kulturu, medije i sport (DCMS) Britanskog parlamenta danas će pristupiti saslušanju Horacio Gutierrez, Voditelj globalnih operacija i Šef pravnih poslova Spotify, Elena Segal, Globalna starija direktorica glazbenog nakladništva, Apple Inc i Paul Firth, Direktor za međunarodne poslove glazbe, Amazon a po pitanju istrage ekonomije glazbenih streaming servisa potaknut prigovorima glazbenika o potrebi uspostave pravične raspodjele prikupljenih sredstava.

U svom priopćenju o razlozima za pokretanje takve istrage, članovi odbora su istaknuli: „Članovi Parlamenta će ispitati gospodarske utjecaje koje glazbeni streaming servisi imaju na život umjetnika, diskografskih kuća i održivost glazbene industrije u širem smislu. Glazbeni streaming servisi u Velikoj Britaniji donose preko milijardu funti zarade, s preko 114 milijardi pojedinačnih streamova“. Od toga, umjetnici izvođači često dobivaju tek mali dio.

Istraga je počela zahvaljujući glasnim prigovorima ne samo „malih“ i „nezavisnih“ umjetnika već i najvećih zvijezda današnje glazbene scene. Jedan od onih koji su otvoreno propitivali sustav isplate prihoda od streaming servisa je bio Ed O’Brien iz grupe Radiohead koji je istaknuo da su “ 1991, kada su potpisali svoje ugovore postojali veliki disbalansi u prihodima koji su se samo povećali u streaming eri.“ Tijekom svog iskaza pred parlamentarnih odborom, krajem prošle godine je rekao „zanimljivo je vidjeti vlastito svjedočanstvo tijekom iskaza, jer tek tako postaneš svjestan nepravde i netransparentnosti koja vlada kao „digitalni“ model“.

Nile Rodgers, jedan od najuspješnijih glazbenih producenata i gitarista današnjice, je također dao svoj iskaz 8. prosinca prošle godine kada je naglasio: „Uopće ne znamo koliko jedan stream vrijedi. Ne postoji način da to saznate.“ A u nastavku je o vlastitim iskustvima odnosa s diskografima koji naplaćuju i njegove novce rekao: „Morali bi imati transparentne odnose. Ja gledam na diskografske kuće kao svoje partnere. No, zanimljivo je, da smo svaki puta kada sam poslao revizora da pregleda dokumente o isplatama, našli neisplaćeni novac. Svaki put! A ponekad smo bili zatečeni o koliko velikim neisplaćenim iznosima se radilo.“

Ono što tijekom ovog saslušanja posebno zabrinjava je izazvalo reakciju Predsjedavatelja odbora koji je potpisao priopćenje: „ Rečeno nam je iz više različitih izvora da su se neke osobe koje su htjele dati iskaz pred Odborom, povukle tu odluku zbog prijetnji i straha da bi to moglo imati loše posljedice na njihovu buduću karijeru.“ Tome je Predsjednik odbora izrekao oštro upozorenje vezano uz navedene pokušaje, kako to izaziva predviđenu odgovornost.

Nakon dvije runde saslušanja u kojima su pred odborom izjave dali kako umjetnici, tako i pozvani predstavnici diskografa, članica odbora. Julie Elliott je izjavila kako joj se čini da tri najveće kompanije (majori) Warner Brothers, Sony i Universal – djeluju poput kartela.

Danas bi trebala početi finalna faza saslušanja gdje bi odgovore na pitanja parlamentarnog odbora trebali dati i predstavnici Spotifya, Applea i Amazona, nakon što je predstavnik Google / Youtubea već dao zasebni iskaz.

S poštovanjem, Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije

Slijedite link

 

https://committees.parliament.uk/work/646/economics-of-music-streaming/news/139314/spotify-apple-and-amazon-to-face-questions-from-mps-in-music-streaming-inquiry