Plan za oporavak glazbene kulture u RH Datum objave: 18.07.2020.

Plan za oporavak glazbene kulture u RH

Dana 16.07.2020. u 12 h u prostorijama MUP RH održan je sastanak Ravnateljstva stožera CZ s predstavnicima Ministarstva kulture RH i HGU. Sastanku su prisustvovali svi članovi Stožera CZ (g. Božinović, g. Turk, g. Capak, g. Beroš, gđa Markotić), predstavnici Ministarstva kulture (gđa Obuljen Koržinek, g. Partl) i g. Bratoš kao predstavnik HGU.

Promemorija sa sastanka u MUP RH, 16.07.2020.

Dana 16.07.2020. u 12 h u prostorijama MUP RH održan je sastanak Ravnateljstva stožera CZ  s predstavnicima Ministarstva kulture RH i HGU. 

Zaključeno je sljedeće:

Zajednički prioriteti svih su:
- povoljna zdravstena i epidemiološka situacija u RH
- oporavak gospodarstva RH, u sklopu čega i oporavak glazbene industrije

Predstavnici Ministarstva kulture su izrazili čvrstu potporu nastojanjima glazbenika za oživljavanje koncertne aktivnosti. 
Uvažavajući pravo glazbenika na rad, na ostvarivanje prihoda od kojeg žive, ali i potrebe građana za kulturnim aktivnostima, nužno je iste omogućiti čim prije, pod pretpostavkama pridržavanja propisanih protuepidemijskih mjera. 

Za oporavak glazbene industrije posebno je bitan segment živih nastupa, kao osnovni generator prihoda za sve sudionike tog posla, ne samo glazbenike nego i brojne druge povezane djelatnosti.

Potrebno je u najskorijem periodu donijeti preporuke koje će omogućiti odvijanje koncertnih aktivnosti u uvjetima epidemije. 
Na izradi tih preporuka potrebna je suradnja svih, Stožera CZ, predstavnika Ministarstva kulture, predstavnika glazbene industrije.

Nakon što se preporuke izrade i usvoje od strane Stožera CZ i HZJZ, u narednom periodu bi trebali komunicirati s predstavnicima lokalnih vlasti u svim većim gradovima, i podržati afirmativan pristup organiziranju kulturnih aktivnosti, poglavito koncertne djelatnosti. 

Iskazana je i namjera pronalaženja načina sufinaciranja kulturnih aktivnosti. 
O detaljima bi se još trebalo razgovarati. 

 

 U Zagrebu, 16.07.2020.