Preminuo Duško Paro - Opatijski suveniri, prvi Predsjednik HGU PGŽ - 1937. - 2021. Datum objave: 20.10.2021.

Preminuo Duško Paro - Opatijski suveniri, prvi Predsjednik HGU PGŽ - 1937. - 2021.

In memoriam Duško Paro - (Pag, 26.05.1937. - Rijeka, 19.10.2021.) - skladatelj, tekstopisac, pjevač

Poštovani, 19.10.2021. u 84. godini napustio nas je DUŠKO PARO, osnivač "Opatijskih suvenira", prvi Predsjednik HGU PGŽ Podružnice 3, Rijeka (od 1992.)

Posljednji ispraćaj u petak, 22.10.2021. na mjesnom groblju u Opatiji – 14.00 sati

Počivao u miru!


Duško Paro je bio osnivač i vođa iznimno popularne grupe "Opatijski suveniri", autor mnogih i nezaboravnih skladbi koje su opjevale Liburnijski kraj. "Opatijske oštarije", "Moji Ičići", "Štenta" samo su neki od hitova koji se i danas rado slušaju na radio valovima.

Dugogodišnji suradnik i prijatelj legendarnog Ive Robića, osnivač i predsjednik Hrvatske glazbene unije PGŽ Podružnice 3, Rijeka.

Osnovno školovanje stiče u rodnom gradu, a kao mnogi mladi započinje svoj glazbeni život u gradskoj limenoj glazbi, svirajući klarinet. Zatim odlazi u Split gdje osniva mali glazbeni sastav i svira po srednjoškolskim plesnjacima. Završava ekonomsku školu u Zagrebu, stječe zanimanje komercijalnog tehničara. Nakon odsluženja vojnog roka, krajem pedesetih odlazi u Rijeku, gdje kao glazbenik nastupa po poznatim riječkim plesnjacima i surađuje s profesorom glazbe Vjekoslavom Gržinićem - od 1961. živio je u Ičićima.

Godine 1960. Osniva VIS "Opatijski Suveniri" s kojim je aktivno nastupao više od pedeset godina, (u zemlji i inozemstvu), promovirajući svojim nastupima ime grada po kojem grupa nosi ime.

Prva osoba koju je upoznao po dolasku na Opatijsku rivijeru bio je Ivo Robić koji mu je postao veliki prijatelj i koji je sa grupom Opatijski suveniri nastupao do kraja života. A u Voloskom u kojem je živio Ljubo Kuntarić, osobiti gospodin i vrhunski skladatelj, nastaje trajno glazbeno prijateljstvo.

Sa grupom "Opatijski suveniri" uspješno nastupa kako u domovini tako i u mnogim europskim zemljama. U biografiji grupe upisana je suradnja sa Tomislavom Ivčićem, Zdenkom Vučković, Oliverom Dragojevićem, Kićom Slabincem, brojni TV nastupi, nastupi na festivalima, koncerti i turneje u zemlji i inozemstvu, ali uvijek i na prvom mjestu suradnja sa kolegom i prijateljem Ivom ROBIĆEM. No, niti turneje, niti snimanja grupu nisu spriječile u njihovim dugogodišnjim ljetnim nastupima na terasi Hotela Kvarner u Opatiji. Kao promotori opatijskog turizma nastupaju na kruzerima "Jadrolinije" ali i na brodovima švedskog brodara "Stena Line" promovirajući Opatiju na Sjeveru Europe. Dodamo li k tome da je Paro uz mnoge druge uspješnice skladatelj "Opatijskih oštarija" i "To su moji Ičići" s pravom možemo reći da je Dušan Paro osoba koja je svojim glazbeno stvaralačkim radom dao veliki doprinos prezentaciji opatijskog područja ne samo na državnoj već i na međunarodnoj razini. Kao osnivač grupe "Opatijski suveniri" te nastupajući diljem domovine i inozemstva na najbolji mogući način promovirao je ime Opatije.

Pored sviranja piše i mnogobrojne skladbe i tekstove koji su snimljeni na nosačima zvuka u,(tadašnjoj) diskografskoj kući "Jugoton".
 
Među najpoznatijim skladbama su: Hrvatsko Primorje, Opatijo Mediteranski raj, Sveti Marko čuvaj nan Veprinac, Molo Longo, Va Permani ću poći, Tu je ljubav moja, Good bye america/Good bye Canada/Mama hvala ti, Sušačanko moja nona, Ne plači Hrvatice mati i mnoge druge. Kao osoba koja u sebi nosi i sportski duh skladao je himnu N.K. Rijeke koja je premijerno izvedena 1974. godine, koja se i danas rado izvodi.

Bio je stalni sudionik mnogih humanitarnih koncerata,a za vrijeme domovinskog rata, kao član CROATIAN MUSIC AIDA, postrojbe glazbenih umjetnika, nastupa na ličkom ratištu kao potpora hrvatskim braniteljima.
Nastupa kao izvođač sa Opatijskim Suvenirima ili kao skladatelj na brojnim festivalima među kojima: Mik, Splitski festival, Karneval fest, Grobnička skala, na kojima dobiva nagrade i kao tekstopisac i skladatelj.

Dobitnik je Nagrade Grada Opatije za životno djelo (2014.), s Opatijskim suvenirima Nagradu HGU za doprinos glazbi (2010.) i dr.
Kao skladatelj i tekstopisac bio je član HGU-a, HDS-a, HUZIP-a.

Njegove skladbe izvodili su i izvode eminentni hrvatski pjevači; Ivo Robić, Kićo Slabinac, Serđo Pavat, Jozefina,Trio Rio...