Preminuo Jakša Fiamengo Datum objave: 27.12.2018.

Preminuo Jakša Fiamengo

Jutros nas je u 73. godini u Splitu napustio akademik Jakša Fiamengo.

Rođen je 26. studenoga 1946. g. u Komiži na otoku Visu gdje je živio sve do 1962. g. kada seli u Split gdje piše i objavljuje poeziju, eseje, kritike, scenarije i knjige za djecu. Fiamengo pripada krugu najistaknutijih recentnih hrvatskih pjesnika, autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa među kojima su „Piva klapa ispo’ volta“, „Karoca“, „Produži lađo“, „Nadalina“, „U prolazu“, „Infiša san u te“… , a čije pjesme pjevaju najveća imena hrvatske glazbene scene. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju. Oduvijek su more, Komiža, Dalmacija i Mediteran bili neiscrpan izvor njegova nadahnuća. Za njegovo pjesništvo kritika ističe da se gotovo u cijelosti organizira u iščitavanju arhetipskih signala podneblja. U neprestanom kontaktu s krajolikom, u kojem je bitni znak more i njegovo mnogoznačje, pjesnik se iskazuje kao pažljivi motritelj i osluškivač njegovih vibracija, osobito onih duhovnih, temeljenih na nepresušnim tradicijskim izvorištima, trajnim inspiratorima Fiamengova poetskog iskaza.

Autor je više od trideset zbirki pjesama, a iznimno je popularan i znan kao autor šansona, balada i šlagera. Njegovi su stihovi dugi niz godina inspiracija hrvatskim skladateljima različitog opredjeljenja i stilske orijentacije. Autor je dokumentarnog filma I palača rodi grad koji je dobitnik osam međunarodnih nagrada.

Član je Društva hrvatskih književnika od 1969. godine (član Upravnog odbora) i Hrvatskog društva skladatelja gdje je tri puta izabran u Predsjedništvo Društva . Odlikovan je ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.), a dobitnik je i nagrade Vladimir Nazor za književnost (1998.) Od svibnja 2008. ima status člana suradnika HAZU a od svibnja 2014. redoviti je član HAZU. Višestruki je dobitnik brojnih nagrada među kojima je i glazbena nagrada Porin 2002. i 2007. godine., a 23. ožujka 2018. na svečanoj dodjeli uručen mu je Porin za životno djelo.

Termin posljednjeg ispraćaja i komemoracije objavit ćemo naknadno.