Preminuo Rajko Dujmić (7.8.1954. - 4.8.2020.) Datum objave: 04.08.2020.

Preminuo Rajko Dujmić (7.8.1954. - 4.8.2020.)

Poštovani članovi HGU-a, s golemim žaljenjem javljamo vam da je nakon teške prometne nesreće preminuo Rajko Dujmić, jedan od velikana glazbene scene i naš istaknuti član.

Ispraćaj Rajka Dujmića bit će u ponedjeljak, 17. kolovoza u 10 sati na Krematoriju u Zagrebu i otvoren je za javnost. Sve koji će doći na ispraćaj podsjećamo i molimo na pridržavanje epidemioloških mjera.

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji.

Podsjetimo, kantautor je zadobio opasne ozljede kada je prošlog tjedna u srijedu oko 17.15 sati u stravičnoj nesreći u mjestu Stari Laz, na području Ravne Gore, izgubio nadzor nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju.

Zbog neprilagođene brzine sletio je s kolnika po izlazu iz oštrog lijevog zavoja koji se penje uzbrdo na tom dijelu kolnika, potom pokupio kameni zidić i šljivu da bi se zaustavio oko pet metara ispod razine ceste, odnosno desetak metara nad provalijom. Od pada ga je zadržalo granje.

Nakon prometne nesreće u kojoj mu je teško ozlijeđena glava Dujmić je bio u komi, priključen na respirator u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku.

Počivao u miru.


Dujmić, Rajko, autor, skladatelj, aranžer, producent (Zagreb, 7. kolovoza 1954.)

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani. Od 1978. do 1990. intenzivno radi s grupom Novi fosili s kojom izdaje velik broj nosača zvuka u milijunskim nakladama. Istodobno radi i s grupama Srebrna krila i Riva; s potonjom ostvaruje pobjedu na Natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine. Surađuje i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom. Ostvaruje i kantautorske projekte. 2012. je s kolegom Zrinkom Tutićem pokrenuo projekt »Muzika zabavna« s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. Pobjednik je na više domaćih i inozemnih festivala.

Nagrade: brojne festivalske nagrade (Split 1978.; 1980.; Opatija 1979.; Jugovizija 1987.; Zagreb 1990….); Zlatna ptica, za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka (1985.; 2000.), 1. nagrada na natjecanju za Pjesmu Eurovizije, Lausanne (1989.); Diskografska nagrada Porin za životno djelo (2013.).

Biografija preuzeta s HDS.hr, članak s Jutarnji.hr
Fotografija Neja Markićević Hanza Medija.