Preporuka: NE potpisujte izjave kojima ste ucijenjeni! Datum objave: 03.11.2021.

Preporuka: NE potpisujte izjave kojima ste ucijenjeni!

Razni diskografi su nakon donošenja novog Zakona o autorskom i srodnom pravu zaoštrili svoj odnos prema glazbenicima ucjenjujući ih da im neće objaviti nove snimke ukoliko se ne odreknu naknada koje im zakonski pripadaju.

Kako je zakon izrijekom utvrdio da svi glazbenici imaju pravo na naknadu s osnova iskorištavanja njihovih izvedbi, te da se odnosi s diskografima moraju regulirati ili pisanim međusobnim sporazumom ili će svoja prava izvođači ostvarivati kroz kolektivnu zaštitu – diskografi su počeli inzistirati da svi glazbenici koji sudjeluju na nekom novom projektu potpišu „izjave“ kojima se odriču bilo kakvih potraživanja s osnova iskorištavanja te snimke.

Pravo na naknadu je zakonski regulirano i traje 70 godina od datuma prve objave snimke.

S diskografom možete sklopiti ugovor (kako je i predviđeno Zakonom) u kojemu ćete regulirati međusobne odnose. Ako ga ne sklopite, Vi ćete ostvarivati Vaša prava i primati Vašu naknadu putem kolektivne organizacije – HUZIP, na sličan način kao i s osnova emitiranja na radijskim i televizijskim postajama.

Potpisom ponuđenih izjava kojima se odričete naknade, u nemogućnosti ste naplatiti Vaša prava slijedećih 70 godina, koliko će ona postojati.

Naša je sugestija da se NIKAKO NE POTPISUJU takve (pre)jednostavne izjave. Dodatna je sugestija da se iz tih izjava, ako ste se spremni odreći npr. naknade od prodaje nosača zvuka, da se NIKAKO NE ODREKNETE dijela koji se odnosi na „ČINJENJE DOSTUPNIM JAVNOSTI" ili „STAVLJANJE NA RASPOLAGANJE JAVNOSTI“.

To su sredstva koja diskografi naplaćuju od korištenja na streaming servisima, što je postao dominantan izvor prihoda u cijeloj izdavačkoj industriji. Do sada su diskografi kompletna naplaćena sredstva zadržavali za sebe. Sada imate i zakonsko uporište da novac koji pripada Vama završi i na Vašem računu.

Odricanjem od te naknade koja Vam pripada po zakonu, bi bilo istovjetno da se odreknete imovine koju vam trebaju naslijediti djeca ili drugi članovi obitelji.

S poštovanjem,
Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije