Preporuka: ne potpisujte ugovore koji se odnose na Jugotonove snimke Datum objave: 15.09.2021.

Preporuka: ne potpisujte ugovore koji se odnose na Jugotonove snimke

PREPORUKA ČLANOVIMA – NE POTPISUJTE UGOVORE KOJI SE ODNOSE NA PRAVA INKORPORIRANA U STARIM JUGOTONOVIM SNIMKAMA

Budući da smo upozoreni kako Croatia Records intenzivno pokušava potpisati nove ugovore s izvođačima čije su snimke nastale još u doba starog Jugotona, želimo upozoriti svoje članove kako je utvrđeno pravomoćnom sudskom presudom iz travnja 2021 da Croatia Records, nije vlasnik tih mastera te nema nikakva prava potpisivati ugovore koji se odnose na njihovo korištenje.

Republika Hrvatska je definitivno postala vlasnikom svih audio i video snimaka bivšeg Jugotona i CR-a, nastalih prije privatizacije te tvrtke 1993. godine, jer je presudom odbijena žalba HNZS Croatia records na prethodnu prvostupanjsku presudu Upravnog suda, odnosno na Rješenje Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) iz 2015g.

Momentalno je u tijeku proces donošenja odluke tko će i na koji način upravljati tim katalogom.

S tim u vezi, želimo Vas obavijestiti da je HGU pozvao HDS da se pridruži inicijativi kako bi zajedno upravljali starim katalogom Jugotona. O tome su u ponedjeljak 13. rujna o.g. obaviještena i nadležna Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao i Kulture i medija.

Članak 15. stavak 4. Zakona o arhivima RH, predviđa da, ako je arhivsko gradivo zaštićeno bilo kojim pravom intelektualnog vlasništva, ili sadrži prava različitih vrsta nositelja, pri čemu je barem jedan nositelj tijelo javne vlasti i/ili RH, može u svrhu gospodarskog korištenja predati ili dati na upravljanje pravnim osobama koje su ovlaštene ostvarivati prava ostalih nositelja prava intelektualnog vlasništva, te bez kojih gospodarsko korištenje ne bi bilo moguće.

Hrvatska glazbena unija i HUZIP su, kako je navedeno u dopisu, u ime svojih članova, iskazali interes i želju da s Republikom Hrvatskom sklope zakonom predviđeni ugovor, kojim će sukladno ugovorenim uvjetima preuzeti upravljanje predmetnim katalogom, u interesu svojih članova, ali i u interesu Republike Hrvatske.

U pismu se navodi i slijedeće:

„S obzirom na dugogodišnje iskustvo provedbe zaštite intelektualnog vlasništva, uvjereni smo da naše službe u udrugama za kolektivnu zaštitu prava raspolažu adekvatnim kadrovskim potencijalom, ali i specijaliziranim znanjima i iskustvom da taj posao obavljaju odgovorno, kvalitetno i transparentno, u najboljem interesu sva tri vlasnika prava na predmetnim snimkama, dakle autora, izvođača i Republike Hrvatske.“

Mi ćemo Vas uredno obavještavati o svim promjenama u pogledu upravljanja katalogom Jugotona, kako nadležna tijela budu donosila svoje odluke.