Priopćenje glazbenih udruga o pregovorima s HURIN-om Datum objave: 13.04.2018.

Priopćenje glazbenih udruga o pregovorima s HURIN-om

Povodom najnovijih medijskih upita o navodnom bojkotu i nezadovoljstvu domaćih komercijalnih radijskih postaja, članica Hrvatske udruge radijskih nakladnika HURIN, kao dionici hrvatske glazbene industrije dužni smo reagirati te javnosti i našim članovima predstaviti pojašnjenje objavljenih tvrdnji.

Glazbena djela čine okosnicu programa radijskih postaja – glazbu možemo opisati i kao osnovni repromaterijal radijskih postaja koje njenim emitiranjem, između ostalog, privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za legalno korištenje glazbe, potrebno je dopuštenje onih koji tu glazbu stvaraju, odnosno odobrenje strukovnih udruga koje zastupaju glazbene kreativce.

Hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografa (HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF) s HURIN-om su 2009. potpisale ugovor kojim reguliraju odobrenje za sva glazbena prava, odnosno prava autora, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma. Za sva tri prava naknada je ugovorena sukladno Zakonu o autorskom pravu i u konačnici bi trebala iznositi 8% od prihoda radijskih postaja. Također, ugovoreno je da se navedeni iznos od 8% postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina, počevši od 2,6% u 2010. godini s godišnjim uvećanjem od 0,5%. Tijekom gospodarske krize glazbene udruge izašle su u susret radijskim postajama omogućivši im zastoj ugovorenog godišnjeg porasta. Štoviše, umjesto ugovorenih 8% prihoda, iznos zbirne naknade za emitiranje posljednjih godina dosegnuo je jedva 4,5% od prihoda.

Budući da ukupni prihod radijske industrije raste u odnosu na recesijsko vrijeme, a evidentan je i oporavak tržišta, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se ta naknada povećala za 0,5% i za ovu godinu iznosila 5% ukupnih prihoda, a ne 8% kako se navodi.

Važno je naglasiti da ne postoji nikakav novi cjenik te da će cijena zbirne licence za korištenje glazbe, čak i kad dosegne ugovorenih 8%, i dalje biti među najnižima u Europi i regiji te gotovo upola manja od prosječne naknade u Europi, što je potvrdila i studija Ekonomskog instituta Zagreb iz 2015. „Cijena prava za komercijalne radijske postaje je za 44% manja od prosječne europske, a pritom uključuje licence svih dionika snimljenog glazbenog djela“, navodi se u studiji. Pritom, napominjemo, predmet ugovora nisu isključivo hrvatski autori, izvođači i diskografi već cjelokupan svjetski katalog glazbe koji je na raspolaganju radio postajama za neograničeno korištenje.

Predstavnici autora, izvođača i diskografa sljedećeg će tjedna nastaviti pregovore s predstavnicima komercijalnih radijskih postaja imajući u vidu interese svojih članova koji zaslužuju pravednu naknadu za korištenje njihove glazbe. Smatramo da cijena glazbe treba pratiti tržište, kao što i prihodi naših članova trebaju pratiti rast životnih troškova. Pritom će radijske postaje i dalje uživati jednu od najpovoljnijih licenci za glazbu u Europi te ćemo zajedno raditi na snažnoj hrvatskoj glazbenoj industriji u interesu onih koji tu glazbu slušaju, ali i onih koji je stvaraju.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a

Zvonimir Stanislav, predsjednik HUZIP-a

Maja Vidmar, direktorica ZAPRAF-a