Proslava 25. godina HGU PGŽ uz klape! Datum objave: 12.05.2018.

Proslava 25. godina HGU PGŽ uz klape!

U subotu 12.05.2018., u Rijeci, Trsat, svetište Majke Božje Trsatske, s početkom u 19.30 h održat će se svečani koncert i promocija CDa "Naviru misli, vrtidu spomen" u kojem sudjeluju muška klapa VINČACE, N.Vinodolski i ženska klapa DIŠPET, Zagreb! 

IZ HGU PGŽ Podružnice 3 RIJEKA:
Povodom 25.g. HGU PGŽ Podružnice RIJEKA, i u sklopu programa Marijinih dana na Trsatu, (15.obljetnice dolaska Ivana Pavla II i 40.g. dolaska Majke Tereze na Trsat), u subotu 12.05.2018. u Rijeci, Trsat, SVETIŠTE MAJKE BOŽJE TRSATSKE, s početkom u 19.30 h održat će se SVEČANI KONCERT i promocija CD-a ;

"Naviru misli, vrtidu spomen"

m.k. VINČACE, N.Vinodolski i ž.k. DIŠPET, Zagreb

Uživat ćemo u klapskom zvuku "bez struje", uz pobjednike Omiškog festivala (m.k. VINČACE, N.Vinodolski) i klape DIŠPET iz Zagreba koja slavi 20.g. rada....

Ulaz slobodan!
RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU

Hrvatska glazbena unija
Primorsko-goranska županija
Podružnica 3, Rijeka

Biografija klape Vinčace – Novi Vinodolski

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva. Naziv vinčace predstavlja vijenac od bilja kojeg su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja.
Klapa svoj izričaj stvara njegujući lirski pristup interpretaciji, posebno obraćajući pažnju na “fuziju glasova”. Veliki poticaj za svoj rad nalazi u baštini svoga kraja te u traganju za starim i zaboravljenim napjevima. Na taj način, u suradnji sa brojnim skladateljima (Ćaleta, Stipišić, Prašelj), uspješno nastavlja pjevačku tradiciju hrvatskog primorja.
Brojna gostovanja diljem domovine, ali i svijeta, potvrđuju izniman uspjeh klape pa se tako Vinčace može pohvaliti gostovanjima na tri kontinenta, Europi (Slovenija, Austrija, Italija, Mađarska), Africi (Alžir) i Južnoj Americi (Argentina).
Klapa Vinčace trostruki je uzastopni pobjednik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, na ponos svih članova i svih građana grada Novog Vinodolskog.

POSTAV KLAPE ČINE:

    • Radovan Baričević – I. tenor 
    • Stefan Krošnjak – II. tenor 
    • Damir Stošić – II. tenor
    • Mario Butorac – baritone 
    • Mateo Doričić – baritone 
    • Ivan Ćepić –  bass
    • Tomislav Vičević  - bass 
    • Siniša Gradišer- bass

Umjetnički voditelj klape je Sveto Popović.

 

Biografija klape Dišpet – Zagreb

Klapa Dišpet ove godine slavi 20 godina djelovanja. Tijekom svog rada aktivno se bavila očuvanjem tradicijskih napjeva kroz plodnu suradnju s uglednim etnomuzikolozima i skladateljima, te bogatu izdavačku djelatnost koja obuhvaća 5 samostalnih nosača zvuka i jednu zbirku nota za ženske klape, jedinstvenu u Hrvatskoj. Rad klape prepoznali su brojni stručnjaci i strukovne udruge iz Hrvatske i regije pa je tijekom godina Dišpet osvojio 7 nominacija za diskografsku nagradu Porin, 13 nagrada na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu te 7 nagrada na međunarodnim natjecanjima od čega 3 Grand Prixa. Klapa je prošle godine objavila novi album, "Došlo vrime", vezan uz tematiku svadbenih osjećaja i običaja.

 

POSTAV KLAPE ČINE:
1. sopran Lovorka Sršen
2. soprani Željka Vojvoda, Mare Juričev Barbin i Ivana Tolić
1. alti Katarina Jelić, Anamarija Jerković i Marija Ljubić Šiško 
2. alti Ivana Klubička, Tereza Kedžo, Jasna Jančić i Petra Lelas