Riječki Putokazi na turneji u Kini Datum objave: 01.10.2017.

Riječki Putokazi na turneji u Kini

Na poziv ministarstva kulture NR Kine, Kinesko društvo glazbenika ugostit će "Putokaze", od 30. rujna do 8. listopada 2017.

IZ HGU PGŽ Podružnice 3,RIJEKA:

Tradicijsku etno glazbu našeg podneblja i dašak hrvatske kulture imat će priliku doživjeti publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija. Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će, u izvedbi osam vokalistica: Jasmine Sokoli, Mie Doričić, Antonie Svetina,
Dolores Marinić, Helene Živković, Magde Martedić, Branke Matić - Dereta i Vedrane Lisica, pod vodstvom Mirande Đaković, tamošnjoj publici predstaviti dio hrvatske glazbene baštine, uspješnice s jazz etno i world music albuma  „Zemlja“ i „Nova Zemlja“ kao i dio repertoara s albuma „Androida“, „Mjesec“ i „Porculan“.
Na prijedlog Odbora za umjetnost Ministarstva kulture NR Kine, Putokazi su odabrani nastupiti u sklopu projekta „Kulturna sezona“ koji za cilj ima kulturnu razmjenu između NR Kine i zemalja centralne i istočne Europe.
 

U sklopu gostovanja Putokazi će nastupiti: 
2.i 3.10.2017. - Chuama Music Festival u gradu Jinchengu,/Pokrajin Shaanxi/,
6.10.2017. - održati koncert u glavnom gradu Kine, Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.


Izvedba u Pekingu bit će popraćena fotografijama Hrvatske, autora Renca Kosinožića,
te projekcijama Martina Šesnića. Kineskoj će publici Putokazi priuštiti i malo iznenađenje,
pa će dio repertoara izvesti na kineskom jeziku. U prepjevu na kineski, atmosferičnih pjesama s albuma „Mjesec“ Putokazima je pomogla Rita Zhao Simonić.

Putokazi postoje od 1984. godine i jedna su od najdugovječnijih pojava na hrvatskoj glazbenoj seceni.Pod zastavom Putokaza izmijenilo se deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača, utkalo je svoj trag u njihovo stvaralaštvo. U trideset i tri godine dugoj karijeri Putokaza, istražujući evergrine, teme iz filmova i mjuzikla, hrvatske etno teme, world music, trip-pop i elektro-pop, u prepoznatljivim višeglasnim vokalnim izvedbama, dosad je objavljeno 13 albuma i dva DVD izdanja.

Putokazi su dva puta predstavljali Hrvatsku na internacionalnim događanjima (Radio France i Expo 2005., Japan), dva su puta sudjelovali na Eurosongu, dobitnici su tri Porina, nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, te dvije Nagrade grada Rijeke (1984. i 1998.).

Putokazi stvaraju i dalje, a svaki je projekt novo istraživanje i novo pomicanje granica u stilskom, žanrovskom, vokalnom, izvedbenom i energetskom smislu. Podršku gostovanju pružio je Grad Rijeka, Hrvatsko društvo skladatelja i HGU PGŽ.


Hrvatska glazbena unija
Primorsko-goranska županija
Podružnica 3, Rijeka
Tajnik: Jadranka Čubrić