Sjećanje na Damira Dičića - Diča Datum objave: 18.10.2020.

Sjećanje na Damira Dičića - Diča

18.10.2020. navršava se 15 godina od smrti Damira Dičića, hrvatskog jazz gitarista, skladatelja, aranžera, dirigenta i nekadašnjeg predsjednika Hrvatske glazbene unije.

U znak sjećanja i poštovanja, u petak 16.10.2020. članovi Hrvatske glazbene unije Podružnice 1 Zagreb položili su cvijeće na posljednjem počivalištu Damira Dičića, na zagrebačkom Mirogoju.
Tim činom izražena je i zahvalnost g. Dičiću na njegovom bogatom izvođačkom, skladateljskom i pedagoškom radu, pa slobodno možemo reći da je Dič - kako su ga najbliži suradnicini i kolege zvali, uzor sada već generacijama hrvatskih jazz glazbenika. Zbog toga i ne čudi da glazbena nagrada Status - u kategoriji električne jazz gitare, od 2006. godine nosi upravo ime Damira Dičića.


Kratka biografija:
Damir Dičić rođen je 23. srpnja 1938. u Zagrebu gdje je i preminuo 18. listopada 2005. Glazbom se bavio od rane mladosti, a jazz je počeo svirati 1955. Profesionalno je počeo svirati u sekstetu Boška Petrovića. Poslije je bio članom njegova sastava BP Convention, a zajedno s Petrovićem je vodio BP Convention Big Band. Surađivao je s brojnim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima poput Kennyja Clarka, Arta Farmera, Stana Getza, Tootsa Thielemansa, Joea Passa, Erniea Wilkinsa, Clarka Terryja, Ala Porcina, Johna Lewisa i drugih. Svirao je na mnogobrojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, u brojnim europskim zemljama, SAD-u, Japanu, Indiji i bivšem SSSR-u. Bio je dugogodišnjim članom Big Banda HRT-a, a surađivao je i s orkestrom Austrijskog radija. Nastupao je na EBU koncertima i bio je član big banda East European All Stars. Utemeljitelj je brojnih sastava raznih formacija, od dua, preko trija do big banda. Objavio je niz albuma, te priručnik za jazz gitariste "Jazz gitara" (vol. 1, 2 i 3). Višestruki je dobitnik nagrade Porin.

Diskografija - link 

Opširnija biografija - link

The Best of Damir Dičić - link