Sjećanje na "Mister Morgena" Datum objave: 07.03.2017.

Sjećanje na "Mister Morgena"

9.3.2017. navršava se 17 godina od smrti Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja - najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20.-og stoljeća.
 

U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija-Seniori, Hgu Podružnica 3 Rijeka,
HDS i HUIG, u četvrtak, 9.3.2017. u 12 sati položit će cvijeće na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem počivalištu Ive Robića.

Ivo Robić najuspješniji je i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao "Mister Morgen" (ploču sa pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. Od 1950. godine započinju njegovi čuveni ljetni nastupi u Opatiji (terasa Hotela Kvarner) i dugogodišnja glazbena suradnja sa domaćim glazbenicima i festivalima. Ivo Robić bio je dugogodišnji član i počasni Predsjednik Hrvatske glazbene unije i Hgu Podružnice 3 Rijeka.

Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo slijedeće:
- 1969. - Zlatna ptica Jugotona za milijun prodanih primjeraka Lp nosača zvuka
- 1981. - Nagrada Josip Štolcer Slavenski za glazbenu umjetnost
- 1997. - Diskografska nagrada Porin za životno djelo

Odavanju počasti pridružit će se Milan Mišo Doležal u ime HDS-a, Elvira Voća, Boris Ciglenečki (HGU) i druge glazbene kolege... te predstavnici Hgu Podružnice 3 Rijeka čiji je član od osnivanja bio pokojni Ivo Robić, a u kući u Ičićima u kojoj je Ivo Robić proveo veliki dio života (nakon njegove smrti prenamijenjena u kapelicu), održat će se prigodni program sa svetom misom.

HGU - Hrvatska glazbena unija
HDS - Hrvatsko društvo skladatelja