Svečani koncert klape Vinčace iz Novog Vinodolskog Datum objave: 06.11.2019.

Svečani koncert klape Vinčace iz Novog Vinodolskog

''Naviru misli, vrtidu spomen'', klapa Vinčace slavi 20 godina rada!

Petak, 8.11.2019. –RIJEKA, Mramorna dvorana Guvernerove palače u 19.30 sati
Gosti koncerta: Maesto V. Babin, Ansambl Harmonija disonance, Kvartet Veljak
Voditelj: Branko Uvodić

Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog koja ove godine slavi 20 g. postojanja, osnovana je u rujnu 1999.g. s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva. Naziv „vinčace“ predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja.

Klapa svoj izričaj stvara njegujući lirski pristup interpretaciji, posebno obraćajući pažnju na ''fuziju glasova''. Velik poticaj za rad nalazi u baštini svoga kraja te u traganju za starim i zaboravljenim napjevima. Na taj način, u suradnji s brojnim skladateljima (Ćaleta, Stipišić, Prašelj), uspješno nastavlja pjevačku tradiciju Hrvatskog primorja.

Brojna gostovanja diljem domovine, ali i svijeta, potvrđuju izniman uspjeh klape, pa se tako Vinčace može pohvaliti gostovanjima na tri kontinenta: Europi (Slovenija, Austrija, Italija, Mađarska), Africi (Alžir) i Južnoj Americi (Argentina).

Od nagrada ističu one Omiške, - ove godine 4.put osvajaju Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša (2015., 2016., 2017., 2019.)
2018. g. osvajaju Srebrni štit s povijesnim grbom grda Omiša, a od ostalih - trima godišnjim nagradama Grada N. Vinodolskog, nominacijom za Porin u kategodiji Najbolji album klapske glazbe 2019. za album ''Naviru misli, vrtidu spomen'' i dr.

Svečani koncert organizira se u suradnji sa HGU PGŽ, pod pokroviteljstvom HDS-ZAMP i PGŽ.

Tekst: J.Čubrić