UMRO JE MASSIMO SAVIĆ (Pula, 6. lipnja 1962. – Zagreb, 23. prosinca 2022.) Datum objave: 23.12.2022.

UMRO JE MASSIMO SAVIĆ (Pula, 6. lipnja 1962. – Zagreb, 23. prosinca 2022.)

Massimo Savić je u petak 23. prosinca umro nakon kratke ali herojske borbe. Tako su u svojoj kratkoj objavi na Facebooku napisale Eni i Mirna, Massimova supruga i kćer.


Massimo je djetinjstvo proveo uglavnom u Istri a srednju školu je završio u Zagrebu gdje je počela njegova glazbena karijera.


1983. je odmah zasjao na sceni kao vođa legendarne novovalne grupe Dorian Gray s kojima je objavio dva albuma: „Sjaj u tami“ i „Za tvoje oči“.


1987. je započeo svoju samostalnu karijeru koju je s golemim uspjehom gradio sve do posljednjih dana života. 5. studenog je u prepunoj zagrebačkoj Areni održao svoj najveći ali, na žalost, i posljednji koncert. Taj je spektakl i simbolički vrhunac njegove karijere. Doista, nitko od prisutnih nije mogao ni pomisliti da će to biti posljednji puta kako Massima gledaju i slušaju uživo. Ali, Massimo je koncert odradio iz sve snage, pokretan voljom, ljubavlju i predanošću koja je tada nadvladala njegove uznapredovale zdravstvene tegobe.


Prvi je dio karijere obilježila suradnja s producentom Zrinkom Tutićem koja je rezultirala s četiri albuma. Nakon sudjelovanja u nekoliko art rock projekata, Massimo se samostalno 2004. vraća na scenu izvanredno uspješnim albumom „Vještina“. Nakon dvije godine je uslijedio nastavak pod nazivom „Vještina 2“.


Od tada pa sve do kraja života i karijere, Massimo je izborio jedinstveno i nezamjenjivo mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prepoznatljivim glasom, karakterističnim stilom interpretacije je uspio na jednaki način osvojiti brojnu publiku i zadiviti stručnu javnost. Dobitnik je čak 9 nagrada Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Osim toga je osvojio i cijeli niz priznanja iz zemalja regije, kako za svoje koncerte tako i snimke za najslušanije pjesme na radio postajama.


Massimo je uvijek bio voljen od kolega, suradnika a znao je briljirati i širokim znanjem i općom kulturom što je i demonstrirao u nekoliko navrata nastupajući na humanitarnim kvizovima na nacionalnim televizijama

.
Massimo Savić je bio aktivni član Hrvatske glazbene unije i Hrvatske udruge za izvođačka prava, te nas je napustio kao član Nadzornog odbora HUZIPa.

 

*fotografija preuzeta s portala antenazadar.hr