Ustavni sud potvrdio: Croatia Records nikad nije privatizirala mastere Jugotona! Datum objave: 14.01.2022.

Ustavni sud potvrdio: Croatia Records nikad nije privatizirala mastere Jugotona!

Jučer je, u četvrtak 13. siječnja, telegram.hr objavio vijest o odluci Ustavnog suda kojom se odbija ustavna tužba tvrtke Croatia Records na pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda prema kojoj je utvrđeno da Croatia Records nikada nije privatizirala master snimke nastale u dugogodišnjoj povijesti Jugotona. U postupku privatizacije su platili zgrade, dućane, strojeve i ostale nekretnine, dok masteri bogate fonoteke Jugotona nikad nisu bili ni procjenjeni ni uvedeni u dokumente o privatizaciji.

Time je okončana pravosudna “trakavica”, pa država konačno ima podlogu da donese odluku kako će upravljati golemim fundusom koji je i svih ovih godina bio njezino vlasništvo. Croatia Records je bez ikakve pravne osnove, gotovo trideset godina prisvajala golemi novac, ostvarivala dobit a da pri tom nije poštivala niti izvođačka prava koja su utjelovljena u tim snimkama. Ustavni sud je utvrdio da je kompletan dosadašnji postupak utvrđivanja istine o privatizaciji Jugotona proveden pošteno i u skladu sa zakonom.

U izjavi koju je dao za Tportal, Igor Svilar, odvjetnik Croatia Recordsa je izjavio kako su oni legalisti i da će poštivati odluku suda. (klik na link za članak).

Na državnim je organima da zatraži povrat bespravno ostvarene zarade Croatie Records ali i da, paralelno, obešteti na stotine izvođača za njihova prava koja su bila ignorirana od strane diskografske kuće preko 28 godina. Istovremeno, od države se očekuje i utvrđivanje trajnih kvalitetnih odnosa s izvođačima temeljem čega bi glazbenicima u budućnosti pripadala pravična naknada za korištenje njihovih izvedbi koja su utjelovljena u tim snimkama u vlasništvu države, a temeljeno na novom Zakonu o autorskim i srodnim pravima.

Kompletan tekst s Telegrama možete pročitati na ovom linku: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ustavni-sud-potvrdio-croatia-records-28-godina-zaraduje-na-snimkama-koje-je-otudila-u-privatizaciji

S poštovanjem, Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije