VAŽNO! Priopćenje HUZIP-a članstvu Datum objave: 18.10.2024.

VAŽNO! Priopćenje HUZIP-a članstvu

Početak pune primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima - pročitajte tekst priopćenja u nastavku članka!

Poštovane članice i članovi, kolegice i kolege glazbenici,

22. listopada 2024. počinje puna primjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, budući da tog datuma istječe trogodišnji rok ostavljen izdavačima da usklade svoje ugovorne odnose s glazbenim izvođačima u pogledu korištenja snimaka na digitalnim platformama.

Koje promjene stupaju na snagu?

1. Zakon jamči svim izvođačima glazbe, bez obzira jesu li glavni izvođači ili su u stvaranju snimaka sudjelovali kao studijski ili prateći glazbenici, da imaju pravo na naknadu za svoje sudjelovanje i za sve oblike korištenja tih snimaka na svim, pa tako i na digitalnim platformama. Time je ostvaren glavni cilj donošenja Zakona.

2. HUZIP će od tog datuma preuzeti zaštitu za sve one izvođače koji nemaju ugovor s diskografima o korištenju snimaka na internetu. U tom smislu HUZIP neće tražiti skidanje iz ponuda streaming servisa i drugih digitalnih platformi onih snimaka koje nisu pokrivene međusobnim ugovorima izdavača s izvođačima. Smatramo da je u svačijem interesu najšira dostupnost snimaka kako bi korisnici mogli u njima uživati.

3. S potpunom primjenom Zakona, i izvođači koji nemaju valjano zaključene ugovore u svezi Internet korištenja i koji do sada nisu primali naknadu od diskografa potpadaju pod kolektivnu zaštitu o čemu će se nadalje brinuti HUZIP.

4. Ovim putem molimo glazbene izvođače koji su potpisali ugovore s diskografima da obavijeste HUZIP o sadržaju tih ugovora, odnosno da dostave podatke HUZIP-u za koje svoje izvedbe su regulirali odnose sa svojim izdavačima u odnosu na korištenje na internetu. Glazbenici su često kroz svoju karijeru snimali razne snimke za različite nakladnike, za što postoji dokumentacija u HUZIPu. Za daljnju obradu podataka bitne su informacije za koje snimke su izvođači postigli sporazum s diskografima o naknadi za korištenje na digitalnim platformama. Za snimke koje nisu pokrivene tim ugovorima, HUZIP preuzima zaštitu.

5. Izvođači imaju pravo i nakon 22. listopada 2024. odabrati sklapanje ugovora s diskografima u pogledu zaštite na digitalnim platformama, ili odabrati zaštitu putem HUZIP-a. Ako sklope ugovor s diskografom, potrebno je o tome obavijestiti HUZIP s točnim popisom snimaka na koje se Ugovor odnosi, pa za te konkretne snimke djelomično otkazati punomoć HUZIP-u za zaštitu na digitalnim servisima.

6. Sva druga prava koja se ostvaruju preko HUZIP-a ostaju nedirnuta (drugi oblici priopćavanja javnosti i druga prava koja HUZIP ostvaruje za izvođače), a HUZIP će preuzeti zaštitu i s osnova korištenja na digitalnim servisima za one snimke i one izvođače koji nisu pokriveni individualnim ugovorima.

Uvjereni smo kako je ovo početak novog razdoblja za izvođače glazbe u kojemu će konačno i nepovratno početi ostvarivati punu zaštitu i na sve zastupljenijim digitalnim platformama.

HUZIP
Nikša Bratoš, Predsjednik