Velik broj glazbenika i glazbenica obilježili Svjetski dan glazbe 2024. Datum objave: 21.06.2024.

Velik broj glazbenika i glazbenica obilježili Svjetski dan glazbe 2024.

Prvi vrući dan ljeta obilježili su glazbenici i glazbenice koji su proslavili Svjetski dan glazbe. Više od 300 njih nastupilo je diljem Hrvatske, poklanjajući svoju glazbu namjernicima, slučajnim prolaznicima i turistima.

Bogati programi za ovogodišnji Svjetski dan glazbe, održali su se u centru Zagreba, Osijeka, Pule, Šibenika, Splita, Sinja, Đakova, Rijeke, Zadra, ali i brojnih manjih mjesta i gradova poput Oroslavja, Klane, Krka, Malinske, Grižana, kao i na samoj Učki.

Kako je Svjetski dan glazbe izgledao u Hrvatskoj, možete pronaći na linkovima:
Svjetski dan glazbe - Zagreb
Svjetski dan glazbe - Šibenik
Svjetski dan glazbe - Osijek
Svjetski dan glazbe - Pula
Svjetski dan glazbe - Split
Svjetski dan glazbe - PGŽ Rijeka
Svjetski dan glazbe - Đakovo
Svjetski dan glazbe - Sinj


Video zapis proslave Svjetskog dana glazbe 2024. iz Zagreba - klik na link


Svjetski dan glazbe međunarodna je manifestacija kojom se slavi glazba.
Obilježava se prvog dana ljeta u vrijeme najdužeg dana i najkraće noći.

Proslava Svjetskog dana glazbe uvela je Hrvatsku u svjetski lanac država koje na sličan način sviraju, pjevaju, slušaju i žive glazbu te je i u nas postala tradicionalna cjelodnevna manifestacija koja naglašava važnost glazbe u svakodnevnom životu. Ideja obilježavanja važnosti glazbe je krenula 1976. godine u Francuskoj, gdje je američki glazbenik Joel Cohen, radijski DJ, predložio cjelodnevno uživanje u glazbi tijekom prvog dana solsticija. Pet godina kasnije, tadašnji je francuski ministar kulture Jack Lang, prihvatio inicijativu te je uzdignuo na nacionalnu razinu. Prva takva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) je održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Do danas se preko 110 zemalja na svim kontinentima s gotovo 500 gradova pridružilo obilježavanju Svjetskog dana glazbe.

Ovom manifestacijom HGU kroz rad svojih podružnica, unaprjeđuje glazbenu ponudu animirajući veći broj glazbenih djelatnika i izvođača različitih glazbenih žanrova; od klasičnog, ethno, pop, rock ili jazz izričaja.