Veliki uspjeh hrvatske glazbe: hrvatski album klasične glazbe, hrvatskih autora i izvođača je nominiran za Grammy! Datum objave: 16.11.2022.

Veliki uspjeh hrvatske glazbe: hrvatski album klasične glazbe, hrvatskih autora i izvođača je nominiran za Grammy!

Hrvatska glazba je sinoć primila veliku vijest nakon što su objavljene nominacije za 65. nagradu Grammy.

Album "Noć na gornjem gradu – glazba Zorana Krajačića", u izvedbi gitariste Maka Grgića (ili na engleskom “A Night in Upper Town — The Music of Zoran Krajačić,”) je jedan od pet nominiranih projekata u kategoriji Najbolje instrumentalne solo izvedbe klasične glazbe (Best Classical Instrumental Solo).

Album je originalno objavila ove godine zagrebačka specijalizirana etiketa “Nota Bene” Mladena Maleka.

Mladen Malek je ukratko opisao tijek nastajanja projekta: “Damjan Krajačić je hrvatski flautist koji već duže vrijeme živi i radi u SADu. Njegov pokojni tata, Zoran Krajačić, je bio ravnatelj glazbene škole u Velikoj Gorici a ujedno i skladatelj širokog interesa i povećeg opusa. Damjan je nakon tatine smrti, pregledavao očev notni materijal te ga je odlučio ponuditi svojem dugogodišnjem prijatelju, klasičnom gitaristi, Maku Grgiću. Mak je bio vrlo zadovoljan karakterom djela i u relativno kratom roku je snimio kompletan album pod nazivom "Noć na Gornjem gradu".

Budući da se radi o prvom snimljenom materijalu iz opusa njegova pokojnog oca, Damjan je u naslovu albuma odlučio naglasiti kako se radi o glazbi Zorana Krajačića.

U traženju kvalitetnog izdavača, Damjanu je preporučena zagrebačka etiketa "Nota Bene" te se vrlo brzo postiže dogovor o digitalnoj globalnoj distribuciji, s iznimkom SADa, gdje je taj posao preuzeo američki label RoundTone Music, koji i inače prati karijeru Damjana Krajačića.

Zanimljivo je da se do sada, Mladen Malek nikad još nije fizički sreo s Damjanom Krajačićem. Njih dvojica su kompletnu komunikaciju kao i pregovore obavili koristeći What’s up.

Mladen Malek je, naravno oduševljen primljenom vijesti i sad se nada da će se, ne samo sva tri sudionika i fizički sresti, već da će biti prilike organizirati i koncerte gdje će se ta glazba izvesti uživo kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta.

Dodjela Grammya će biti 5. Veljače u Crypto.com Areni u Los Angelesu.

Hrvatska glazbena unija čestita svim sudionicima na ovom fantastičnom uspjehu.